Το ”ιπτάμενο φέρετρο” F104 στα Λεύκτρα,το Τ33 στην Αλίαρτο και το Mirage F1 στον Πολύδροσο

Στην είσοδο του χωριού Λέυκτρα στη Βοιωτία είναι τοποθετημένο ένα μαχητικό αεροπλάνο F104 Starfighter ως μνημείο για τους βοιωτούς αεροπόρους της πολεμικής αεροπορίας. Ένα αεροσκάφος που επί 20 χρόνια βασίστηκε πάνω του η αεροπορική άμυνα της Ευρώπης.

Το σχήμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους ,εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα της εποχής , θύμιζε περισσότερο πύραυλο και λιγότερο αεροπλάνο. Αμέσως κατέριψε τα τότε ρεκόρ ταχύτητας και μεγαλύτερου ύψους .

Στην Ελλάδα ήρθαν τον Μάρτιο του 1964 και έκαναν εντύπωση με την διελευσή τους στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Δυστυχώς στις 8 Μα’ί’ου κοντά στην Οινόη πέφτει το πρώτο ελληνικό Starfighter. Σκοτώνονται και οι δύο χειριστές του, οι Επισμηναγοί Παναγιώτης Αναγνώστου και Πέτρος Μαρίνος.

Ο τελικός απολογισμός είναι τέσσερα δυστυχήματα, τα τρία θανατηφόρα, με τέσσερις νεκρούς, μέσα σε δεκαεννέα μήνες. Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι του συγκεκριμένου αεροσκάφους,”ιπτάμενο φέρετρο” ή ”παραγωγός χηρών , από τους γερμανούς . Κάποιοι το αντιπαθούσαν.

Οι χειριστές του το λάτρευαν. Όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν ένα καταπληκτικό αεροπλάνο που είχε ένα, αλλά για πολλούς μοιραίο, ελάττωμα: Δε συγχωρούσε λάθη.

Στην έξοδο του ωραίου χωριού Πολύδροσου Φωκίδας , στο πάρκο των Αγίων Ταξιαρχών βρίσκεται ένα από τα Mirage F1C αφιερωμένο στη μνήμη του ανθυποσμηναγού Χρήστου Πάντου, που έφυγε από την ζωή τον Ιούλιο του 1977, όταν σε εκπαιδευτική πτήση το πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Καρούτες.

Συνολικά οκτώ αεροπόροι (2 Σμηναγοί, 4 Υποσμηναγοί και 2 Ανθυποσμηναγοί)έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πετώντας με μαχητικό αεροσκάφος Mirage F.1C.

Το αεροσκάφος αυτό που επιχειρούσε σχεδόν 30 χρόνια ,έως το 2003, ήταν το κύριο αεροσκάφος αναχαίτισης της ΠΑ. Πίσω από την πλατεία Αλιάρτου , παλιότερα μπροστά από το δημαρχείο, είναι τοποθετημένο ένα Τ33 Silverstar βαμμένο σε παραλλαγή ”βιετνάμ”.

Ήταν το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο που εντάχθηκε στη δύναμη της Αεροπορίας το 1951. Τα συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικά . Κάποια χρησιμοποιήθηκαν και ως ρυμουλκά στόχων και ήταν βαμμένα

Bίντεο από blackdim

Σχετικά